Muziekproject voor de basisscholen 2025

Moe maar voldaan vul ik de gegevens van het laatste muziekdiploma in; naam van de leerling, datum, instrument en naam van de docent(en). Met beleid plak ik de laatste groepsfoto erop, ‘klaar is Kees!’ Zo’n 120 diploma’s zijn geschreven en klaar om uit te delen aan de leerlingen van de groepen 5 en 6 van de Loonse basisscholen.

Wat was het weer leuk! Afgelopen weken hebben de leerlingen kennis mogen maken met verschillende muziekinstrumenten. De leerlingen van groep 5 kregen les op de diverse slagwerkinstrumenten en de leerlingen van groep 6 kregen les op een blaasinstrument naar keuze.

In maart heeft Stichting Muziekopleiding Loon op Zand (SMOL) in alle groepen een introductie les verzorgt. Bas Mertens, Amber en Florian vertelden over de verschillende soorten muziekinstrumenten, lieten het een en ander horen en vervolgens konden de leerlingen alles uitproberen. Waar de een vanzelf een (hard) geluid uit een instrument kon toveren, was dat bij een ander niet zo vanzelfsprekend. Rode, bolle wangen en uitpuilende ogen, zorgen blijkbaar niet altijd voor geluid. Gelukkig had ik mijn oordoppen meegenomen, want als er (uiteindelijk) wel geluid uitkwam, dan was de betreffende muzikant er vaak zo blij mee, dat hij/ zij niet meer wilde stoppen met uitproberen!

Op 27 maart was het zover, de aanstormende talenten arriveerden bij de Kuip. Ze maakten kennis met hun muziekdocent en vertrokken met hun groepje naar een leslokaal bij de Kuip, de Scouting of bij Hubertushof. De slagwerkers leerden diverse slagwerkinstrumenten kennen en bespelen. Verschillende ritmes, dynamieken en spelletjes passeerden de revue. Drie lessen lang werden ook de leerlingen van groep 6 uitgedaagd om bijv. een saxofoon, klarinet, trompet, trombone, hoorn of dwarsfluit te leren bespelen. Iedereen heeft met veel enthousiasme ontzettend zijn best gedaan. Alle leerlingen hebben hetzelfde muziekstuk geleerd, zodat in de laatste les een echt concert gegeven kon worden. De opnames zijn inmiddels verspreid door de groepsleerkrachten aan de ouders van de aanstormende talenten, zodat zij het in huiselijke kring kunnen bekijken. Om u een kleine indruk te geven; 30 leerlingen in één ruimte met evenzoveel slagwerk -of blaasinstrumenten. Een grote geluidsbox op standje heel hard en docenten die in hun rol als dirigent de leerlingen tegelijk laten beginnen en eindigen in de hoop dat de leerlingen onderweg niet verdwalen.

Met grote trots kan ik vermelden dat dat is gelukt. De stemming van de blaasinstrumenten laat ik voor het gemak even achterwege en ik ben blij dat de vellen van de diverse slagwerkinstrumenten niet gesneuveld zijn. Ach, als de kinderen het maar leuk hebben😊. Zo leuk om de gezichten van de kinderen te zien en van hen te horen dat ze heel graag muziek zouden willen maken. Als ik hen mag geloven, zullen binnenkort de aanmeldingen binnenstromen. Ik kijk er naar uit!

Mocht uw kind vol enthousiasme thuis zijn gekomen en graag een gratis proefles willen volgen, dan kunt u contact opnemen met Marijke van Esch via stichtingmuziekopleidingloz@gmail.com of bellen op 06 30896381. Of zou je zelf graag muziek willen maken, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Iedereen is van harte welkom!

Inmiddels is de gemeente Loon op Zand aangesloten bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Wanneer het financieel niet mogelijk is om uw kind muziek te laten maken, dan kunnen zij de kosten voor u betalen. Muziek maken is hoe dan ook mogelijk! Ik verwijs u graag door naar mensen die met u mee kunnen denken.  

Muzikale groet, Marijke van Esch