Symfonisch Blaasorkest

Groot Orkest

Symfonisch blaasorkest Sophia’s Vereeniging (die “ee” in Vereeniging is geen spelfout, maar komt van de verEENiging van twee orkesten in 1864.

Oude spelling dus.) is al vele jaren één van de beste symfonische blaasorkesten van Nederland en komt uit in de concertdivisie van de KNFM. Het orkest bestaat uit ongeveer 90 leden, voor een gedeelte nog steeds afkomstig uit ons kerkdorp Loon op Zand. Meer en meer trekt het orkest echter ook muzikanten uit de wijde regio. Veel muzikanten die oorspronkelijk uit Loon op Zand komen en hier hun opleiding hebben gehad blijven de harmonie trouw en overbruggen minstens één maal per week een afstand tot soms wel 100 km om mee te kunnen blijven spelen.

Gevorderde amateurs met de meest uiteenlopende beroepen, studenten (waarvan een aantal aan conservatoria) en muzikanten die een muziekvakopleiding hebben gevolgd vormen het orkest. Zij allen verenigen zich in een gemeenschappelijke hobby met een duidelijk doel: toporkest zijn door muziek op een zo hoog mogelijk niveau te maken en ook echt een vereniging zijn waar het ook gezellig is (de zogenaamde dubbeldoelstelling). Deze duidelijke doelstelling en de wervende kracht die hiervan uitgaat op goede en gemotiveerde muzikanten uit de wijde regio zorgen voor een enthousiast orkest met een sterke bezetting in alle registers.

Dit alles vertaalt zich natuurlijk in repertoire- en concertkeuze. Zo speelt en speelde de harmonie werken van o.a. Mahler, Shostakovich, Respighi, Mozart, Strauss, Saint-Saëns en Verdi. Naast deze speciaal voor harmonieorkest bewerkte “Klassieken”, transcripties genoemd, speelt de harmonie ook moderne(re) werken van eigentijdse componisten zoals bijvoorbeeld Johan de Meij, Marc van Delft en Bert Appermont. Van tijd tot tijd wordt ook het lichtere werk niet geschuwd, zoals musical- en filmmuziek, paso dobles en marsen, uitstekend geschikt voor o.a. het traditionele Nieuwjaars- en klapstoelenconcert. Voor elk wat wils dus.

De concerten die gegeven worden zijn erg divers van aard; van “lichte”, hedendaagse muziek tot de “zwaardere”, klassieke stukken. Het Nieuwjaarsconcert en klapstoelenconcert zijn jaarlijks terugkerende evenementen waarbij de gehele vereniging zich presenteert in de thuisbasis Loon op Zand.
Daarnaast wordt er ook opgetreden in de mooie concertzalen van Nederland zoals o.a. in Tilburg, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. Maar ook is het orkest te vinden tijdens uitvoeringen in sporthallen, ontmoetingscentra, stadions, tenten en in de open lucht. De concerten worden vaak uitgevoerd in samenwerking met andere verenigingen of met artiesten zoals Berdien Stenberg, Guus Meeuwis, Gé Reijnders, Marco Bakker en Ernst-Daniël Smid.

Andere hoogtepunten waren de deelname aan het Wereld Muziek Concours in 1997 te Kerkrade (tweede plaats) en de talloze concertreizen naar het buitenland, zoals naar Parijs (Frankrijk), Boston/Albany/New York (U.S.), Schappbach (Duitsland), Lloret de Mar (Spanje), de Loirestreek (Frankrijk), Pergine bij Trento (Italië) en Sint Petersburg (Rusland).
Van de concerten worden regelmatig opnames gemaakt welke soms op zowel de regionale als de nationale radio en TV te horen en zien zijn.

Voor dit alles heeft de harmonie de beschikking over een gerenomeerde dirigent, namelijk Jos Schroevers, wie in de blaaswereld natuurlijk nauwelijks introductie behoeft. Zij repeteren doorgaans eenmaal per week op maandagavond, maar tijdens de voorbereiding op belangrijke concerten en concoursen wordt soms meerdere malen per week gerepeteerd, een enkele keer ook in deelbezettingen.
Het tweede aspect van de gezelligheid loopt als een rode draad door alle activiteiten heen, van het drankje na afloop van het musiceren tot de gezellige concertreizen naar het buitenland en jaarlijks terugkerende gebeurtenissen als het carnaval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Symfonisch Blaasorkest

Het symfonisch blaasorkest van de Koninklijke Sophia’s Vereeniging behoort al tientallen jaren tot de top van de blaasorkesten in Nederland en komt uit in de concertdivisie van de KNMO.

Samen muziek maken op een zo hoog mogelijk niveau is de gemeenschappelijk hobby die de leden bindt. Het orkest bestaat voor het overgrote deel uit gevorderde amateurs,  maar ook enkele muzikanten met een muziekvakopleiding en studenten aan conservatoria maken er deel van uit.

Het repertoire is divers: naast speciaal voor blaasorkest gecomponeerde werken worden tevens bewerkingen van grote symfonische composities gespeeld. Ook wordt regelmatig initiatief genomen tot producties samen met solisten, koren en andere kunstdisciplines. Succesvol in het recente verleden waren “de West side Story” in samenwerking met studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten  en “All you can opera” in samenwerking met Opera Academie uit Amsterdam.

Vaste jaarlijkse concerten zijn het Nieuwjaarsconcert en het Klapstoelenconcert op de thuisbasis Loon op Zand.  Naast een aantal andere concerten in diverse plaatsen in Nederland, waaronder een jaarlijks optreden in de Concertzaal Tilburg, steekt het orkest ook regelmatig de grens over. Tijdens deze concertreizen werd op bekende podia opgetreden. Hoogtepunten waren de concerten in de Boston Symphony Hall in de Verenigde Staten en in het theater van de Hermitage in Sint-Petersburg, Rusland.  Andere reizen gingen naar  Tsjechië, Hongarije, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Het orkest heeft zijn muzikaal niveau mede bereikt doordat het tientallen jaren nagenoeg onafgebroken is geleid door vermaarde dirigenten als Heinz Friesen en Jan Cober. Sinds eind 2015 staat het orkest onder de bezielende en kundige leiding van Jos Schroevers.

De repetities vinden plaats op maandagavond in Den Bogaard in Moergestel. Het orkest kent een open cultuur waar gemotiveerde muzikanten altijd welkom zijn
(Het symfonisch blaasorkest zal tot de realisatie van het nieuwe dorpshuis in Loon op Zand in Moergestel repeteren.)