Dordrechts Philharmonisch Orkest ONTMOET Sophia’s Vereeniging

11 april 2020, 20:00 uur, Benevia Muziekcentrum Dordrecht, Entree € 10,00

Try-out voor Europees KampioenschapOp 11 april zal het Dordrechts Philharmonisch Orkest samen met Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand een bijzonder concert verzorgen. 

Het symfonisch blaasorkest van de Koninklijke Sophia’s Vereeniging behoort al tientallen jaren tot de top van de blaasorkesten in Nederland en komt uit in de concertdivisie van de KNMO. Sophia’s Vereeniging zal tijdens het concert het programma spelen waarmee zij in mei zullen deelnemen aan het Europees Kampioenschappen voor harmonieorkesten. Het orkest staat onder leiding van dirigent Jos Schroevers.

Het Dordrechts Philharmonisch Orkest speelt een zeer gevarieerd programma dit concert. Op het programma onder meer Masque van de Britse componist Kenneth Hesketh. Masque is een afkorting van het woord ‘maskerade’ en dat is ook precies zoals de muziek klinkt; feestelijk, dramatisch en wervelend. Het werk bestaat uit drie delen die in elkaar overlopen; een scherzo, een trio en wederom een scherzo. Daarnaast speelt het orkest het derde deel uit de derde symfonie van James Barnes. Barnes schreef zijn derde symfonie, die ook wel ‘de tragische’ wordt genoemd, over een heel verdrietige periode in zijn leven; de periode na de dood van zijn dochtertje Nathalie. Het derde deel is een fantasia over hoe de wereld geweest zou zijn als Nathalie zou zijn blijven leven.

Verder staat het derde klarinetconcert van Oscar Navarro op het programma van het Dordrechts Philharmonisch Orkest. Navarro schreef zijn Third Concerto voor bes- en es-klarinet. Niet samen, maar afwisselend zijn de instrumenten te horen in dit werk. Beide worden gespeeld door Lisette Harms. Harms is een gevierd klarinettiste, die na het cum laude behalen van haar masterdiploma aan het Rotterdams conservatorium remplaceerde bij diverse grote orkesten, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het werk van Navarro wat zij gaat vertolken, is een betoverend werk, vol met verrassende kleuren en bijzondere texturen. Het concerto heeft een haast Spaanse karakter, mediterraans, heel expressief en gepassioneerd. Het werk belicht alle facetten van zowel de bes- als de esklarinet. Een feest om naar te luisteren.