Symfonisch Blaasorkest

Het symfonisch blaasorkest van de Koninklijke Sophia’s Vereeniging behoort al tientallen jaren tot de top van de blaasorkesten in Nederland en komt uit in de concertdivisie van de KNMO.

Samen muziek maken op een zo hoog mogelijk niveau is de gemeenschappelijk hobby die de leden bindt. Het orkest bestaat voor het overgrote deel uit gevorderde amateurs,  maar ook enkele muzikanten met een muziekvakopleiding en studenten aan conservatoria maken er deel van uit.

Het repertoire is divers: naast speciaal voor blaasorkest gecomponeerde werken worden tevens bewerkingen van grote symfonische composities gespeeld. Ook wordt regelmatig initiatief genomen tot producties samen met solisten, koren en andere kunstdisciplines. Succesvol in het recente verleden waren “de West side Story” in samenwerking met studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten  en “All you can opera” in samenwerking met Opera Academie uit Amsterdam.

Vaste jaarlijkse concerten zijn het Nieuwjaarsconcert en het Klapstoelenconcert op de thuisbasis Loon op Zand.  Naast een aantal andere concerten in diverse plaatsen in Nederland, waaronder een jaarlijks optreden in de Concertzaal Tilburg, steekt het orkest ook regelmatig de grens over. Tijdens deze concertreizen werd op bekende podia opgetreden. Hoogtepunten waren de concerten in de Boston Symphony Hall in de Verenigde Staten en in het theater van de Hermitage in Sint-Petersburg, Rusland.  Andere reizen gingen naar  Tsjechië, Hongarije, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Het orkest heeft zijn muzikaal niveau mede bereikt doordat het tientallen jaren nagenoeg onafgebroken is geleid door vermaarde dirigenten als Heinz Friesen en Jan Cober. Sinds eind 2015 staat het orkest onder de bezielende en kundige leiding van Jos Schroevers.

De repetities vinden plaats op maandagavond in Den Bogaard in Moergestel. Het orkest kent een open cultuur waar gemotiveerde muzikanten altijd welkom zijn
(Het symfonisch blaasorkest zal tot de realisatie van het nieuwe dorpshuis in Loon op Zand in Moergestel repeteren.)