Afsluiting muziekproject voor de basisscholen 2020

Zo na het nieuwjaarsconcert beginnen wij met SOL met de voorbereidingen voor het jaarlijkse Muziekproject voor de basisscholen. 

Kinderen uit groep 5 en 6 van alle drie de basisscholen uit ons mooie dorp mogen dan in april na een introductieles op school, 3 weken op les (groep 5 op slagwerk en in groep 6 mogen alle leerlingen een blaasinstrument uitkiezen) en de avond na de derde les is er dan een groot concert dat zij geven samen met SOL. Ook dit jaar was SOL bezig om er weer een mooi optreden van te maken. Maar toen kwam corona in maart, geen repetities meer en al helemaal geen concerten meer (zeker niet van die concerten waarvan de theaterzaal van De Wetering bomvol zit, zoals ieder jaar bij de afsluiting van het Muziekproject). Natuurlijk waren vele Loonse kinderen van pakweg 8 t/m 10 jaar erg teleurgesteld, want zij zagen de bui al hangen dat zij dit jaar geen instrument mochten uitproberen of zich lekker mochten uitleven op de percussie instrumenten.

Een school nam net voor de grote vakantie contact op met Bernadette Essers of het mogelijk was om in oktober toch nog dit project te realiseren. En zoals vele weten, is Bernadette niet voor een gat te vangen… Na veel geregel en het geluk dat alle (erkende) muziekdocenten die periode ook konden, kon het project alsnog doorgaan. Alleen werd het nu groep 6 en 7 omdat  het na de zomervakantie plaatsvond.

‘Kon alles doorgaan’ schreef ik in mijn vorige alinea. Ja dat kon, maar wel in een ander jasje dan andere jaren, want ja maatregelen, maatregelen en nog eens maatregelen, zo moesten we o.a. rekening houden met het volgende:

-1.5 m afstand tussen de kinderen naast elkaar en 2 m afstand tot de rij voor je. Vanwege de aerosol die vrijkomt als je een blaasinstrument bespeelt, moet je deze afstand ook aanhouden als je onder de 13 bent.

-desinfectievloeistof om na gebruik van het instrument het mondstuk schoon te maken

-desinfectiedoekjes om de buitenkant van je instrument af te doen

-desinfectiegel voor je handen.

Ja je leest het… desinfectie is hier het kernwoord. Iedere woensdagavond zetten we met een aantal mensen datgene al klaar wat kon (sommige ruimtes waren die avond nog bezet) en de rest gebeurde de donderdagochtend.

Omdat deze donderdagochtenden dat ze les kregen, in de periode waren dat er maar een x aantal mensen tegelijkertijd in een ruimte mochten zijn, was het zo geregeld dat groep 6 via de ene ingang naar binnenkwam en zodra die in de theaterzaal waren (daar waar de percussie instrumenten stonden) groep 7 weer via de andere ingang naar binnen mocht, waar zij verdeeld werden over de ruimtes waar hij/zij het gekozen muziekinstrument kon beoefenen. Iedere school had 45 minuten lang les.

Voor de docenten was genoeg lekkernij klaargezet (uiteraard per stuk verpakt; denk aan worstenbroodjes, sultana’s etc) en voorzagen wij hen van een lekker kopje koffie of thee, wat de eerste 2 weken nog kon, de 3e week was de horeca al gesloten, maar mochten we nog wel met ons eigen koffiezetapparaat en waterkoker iedereen voorzien van een lekker bakske.

En nu terug naar het optreden: omdat het dit jaar met publiek niet mogelijk was, moest er dus een oplossing verzonnen worden, zodat de kinderen toch aan de ouders konden laten zien wat ze gedaan hadden. Zoals vele weten, werkt Maikel van de Velden bij Langstraat tv en zo kon er geregeld worden, dat op donderdag 8 oktober SPE gefilmd werd met het nummer dat de groepen 6 op slagwerk instudeerden en werd SOL gefilmd tijdens het spelen van de liedjes van het Muzieproject voor de basisscholen (Mini Disco Highlights, iedereen die weleens naar een Roompot camping  geweest is, zou deze muziek moeten herkennen 😉 ). Iedere schoolklas had een eigen nummer dat de leerlingen oefenden en later ter gehore zouden brengen. Zo hadden de kinderen van de Vlinderboom het nummer ‘Doe maar mee lekker mee’,  de Lage Weijkens ‘Tjoe Tjoe Wa’ en de Blokkendoos sloot af met ‘Hokey Cokey’ (ja echt met de C en niet met de P). Tijdens de opnames mochten ook de leerlingen van de Samenspelgroep en de muzikanten die bij hun school aan het project meededen, ook mee doen, wat voor de een spannender was dan voor de ander, maar allemaal hebben ze het hartstikke goed gedaan! Applaus voor Valérie, Esther, Thomas, Victor, Helena en Amber!

Victor (klarinettist bij SOL ) en Helena (lid van het SPE) deden allebei mee met het Muziekproject op een blaasinstrument en mochten tijdens ‘hun lied’ spelen op het instrument dat zij gekozen hadden voor die 3 weken. Zo liet Victor zich horen op de trombone en Helena op de klarinet. Ook Valerie (klarinettist bij SOL) en Esther (klarinettist bij SOL in spé) deden mee alleen dan vanuit groep 6 en dus bij de percussie.

Ook werden diverse mensen geïnterviewd. Leerlingen Victor, Valérie en Helena mochten hun bevindingen voor de camera vertellen, maar ook de dirigenten (Hadewych van SOL en Bart van SPE) kwamen aan bod evenals de voorzitter van Sophia (Peter Essers) en de voorzitter van SMOL (Ludwig Reijnen).

De opname wordt uitgezonden op Langstraat tv (datum is nu nog niet bekend) , zodat men kan horen en zien wat het Muziekproject voor de basisscholen inhoud en hoe het voor de deelnemers  en organisatoren is om aan dit project (mee) te werken.

Op 15 oktober werden de leerlingen van de basisscholen gefilmd door eveneens Langstraat tv, deze keer alleen in een lege zaal en per school. De percussionisten van groep 6 traden op op het podium onder leiding van slagwerkdocent Niels de Waard en in de zaal waren 32 stoelen klaargezet met de verplichte afstand om de schoolorkesten de mogelijkheid te geven hier veilig hun nummers te spelen (SOL speelde digitaal mee). Wendy Lagerweij  (o.a klarinetdocente bij Stichting Muziekopleiding en dirigente van de Samenspelgroep) was de dirigent. De opname zal voor de betrokken ouders via de schoolsite beschikbaar zijn.

En zo kwam er op donderdag vroeg in de middag een einde aan toch nog een geslaagd project, dat bleek wel toen we vele bedankjes en complimenten kregen van zowel de muziekdocenten als de basisschool juffen en meester. Alle spullen werden door een aantal SOL leden schoongemaakt en opgeruimd en naar Bernadette gereden, die deze opslaat op haar ruime zolder, zodat ze kunnen wachten tot volgend jaar.

Kom er nu achter dat ik al weer bijna 2 pagina’s vol heb getypt, maar we zijn alweer bijna bij het einde, maar eerst nog een aantal mensen bedanken die mee hebben geholpen om dit project goed te laten verlopen: Ria, Sandra, Meike, Tess, Manon, Bernadette van de Elzen (moeder van Meike, Guido en Tessa) Dennis, Lianne, Ton, Zipporah en last but not least onze Bernadette die het toch maar weer voor elkaar gebokst heeft, (samen met Ria die alle kinderen had ingedeeld en nog veel meer deed). Ook alle muziekdocenten bedankt, superfijn dat jullie toch nog tijd vrij konden maken hiervoor

Wie weet tot volgend jaar in april? Wie zal het zeggen? Ik ben wel blij dat we (voorlopig) even geen Tsjoe Tsjoe Wa meer hoeven te spelen 😉.

Voor nu: pas goed op jezelf en anderen! Dat dat virus maar snel weg is!

Groetjes Iris Hornman