Praktische informatie: Muziekopleiding

Instrumenten
Voor de volgende instrumenten zijn er opleidingsmogelijkheden:

Hout: klarinet – hobo – fluit – saxofoon – fagot
Koper: trompet – hoorn – trombone – bariton
Slagwerk: ongestemd slagwerk (o.a. kleine trom, drumstel) – gestemd slagwerk (o.a. marimba, klokkenspel)
Elke leerling krijgt van ons een kwalitatief goed instrument in bruikleen. De huur bedraagt 50 euro per jaar (vanaf het moment dat de leerling in één van de orkesten meespeelt, wordt dat 30 euro per jaar (de leerling gaat dan wel contributie betalen).

Docenten
De lessen worden gegeven door gediplomeerde (conservatorium opgeleide) muziekdocenten.

Lessen en examens
Iedere leerling krijgt per week 25 minuten privé-les op het instrument. De lesduur kan in overleg met de contactpersoon voor leerlingen/docenten voor het C- of D-diploma tijdelijk verlengd worden naar 30 respectievelijk 45 minuten. In de schoolvakanties is er géén les. In een schooljaar krijg je 36 tot 38 lessen (afhankelijk van de lengte van het schooljaar). De lestijden worden in overleg met de docent en leerling vastgesteld.

Je wordt opgeleid voor een landelijk erkend diploma. Om dat diploma te halen moet je natuurlijk examen doen. Voordat je het praktijkexamen kunt doen, moet je eerst een theorieexamen doen. De theorielessen worden gegeven door de vakdocent hiervoor.

De meeste praktijkexamens vinden in december plaats, maar een ander tijdstip is eventueel ook mogelijk. De theorielessen en het theorieexamen vinden in het voorjaar plaats.

Ga je niet op examen, dan krijg je rond Kerstmis een rapport van je eigen docent.
In de maanden mei/juni krijg je ook een tentamen dat afgenomen wordt door je eigen docent samen met een collega-docent.

Door subsidies kunnen wij de lesgelden relatief laag houden.

De lesgelden voor het seizoen 2023-2024 zijn:

 • Privé-lessen t/m 18 jaar:
  € 430,00 (eerste leerling van het gezin); € 400,00 (tweede leerling van het gezin); € 365,00 (derde leerling van het gezin)
 • Privé-lessen volwassenen:
  € 620,00
 • Blokfluitlessen: 
  voor blokfluitlessen geldt hetzelfde tarief als bij de andere instrumentlessen, behalve als de les aan meerdere leerlingen tegelijk gegeven wordt (groepsles), in dat geval geldt een tarief van € 295,00 per jaar (10 x € 29,50) bij les aan twee leerlingen van onder de 18 jaar; voor volwassenen is dat 10 x € 36,50. Bij les aan meer dan twee leerlingen wordt tarief opnieuw berekend door de penningmeester.
 • Muziek bij de BSO: 
  Er zijn 5 blokken van 5 lessen per schooljaar. Per blok inschrijven is mogelijk. Leerlingen groep 1 tot en met 3 betalen € 20,00 per blok (opgave vooruit voor alle 5 blokken: € 90,00) van 5 lessen van 30 minuten; leerlingen groep 4 tot en met 7 betalen € 30,00 per blok  (opgave vooruit voor alle 5 blokken: € 140,00) van 5 lessen van 45 minuten.
 • Huur instrument: 
  € 55,00 voor blazers, voor slagwerkers € 30,00
  Als je mee gaat spelen in één van de orkesten betaal je € 30,00 (Je betaalt dan ook contributie.)