Slagwerkworkshops verzorgt door Bas Mertens

Basisschool de Vlinderboom viert feest dit jaar, de school bestaat 40 jaar! Na de meivakantie barstte het feestgedruis los. Feestelijke activiteiten werden georganiseerd en op woensdag werd er een heus festival georganiseerd met en voor leerlingen, ouders, familie en de rest van het dorp. Iedereen was welkom! Stichting Muziekopleiding Loon op Zand was gevraagd of wij hierin ook iets wilden en konden betekenen. Natuurlijk konden wij dat!

Bas Mertens, onze slagwerkdocent, bereidde een workshop voor waar iedereen aan mee kon doen. En een slagwerkworkshop zonder slagwerkinstrumenten is niet echt een slagwerkworkshop… Dus werden de spierballen weer geactiveerd, de auto’s volgeladen en de speelzaal van de Vlinderboom werd omgetoverd tot een waar slagwerkwalhalla.

Al snel merkten we bij de eerste workshop dat de spanningsboog van kleuters toch wel wat korter is, dan van de bovenbouwleerlingen. Bas paste hierop het aanbod aan, waardoor nagenoeg de hele middag veel kinderen en volwassenen te vinden waren bij de workshop. Stilstaan en niet meedoen was geen optie! Drumstokken werden spontaan in de handen van het publiek gedrukt waardoor men wel mee moest doen. Lachende gezichten, trillende tromvellen en bij een enkeling een watje of vinger in zijn/ haar oren. Het was een fantastische middag! Met veel dank aan Bas!

Toeval of niet?

We werden ook door een andere school benaderd om een workshop te verzorgen. Enkele meiden van ‘VSO Parcours’ uit Tilburg zouden in juni in Loon op Zand op kamp gaan en een praktijkdocent was op zoek naar diverse activiteiten om de dagen mee te vullen. Ook hiervoor werd Bas opgetrommeld. Gelukkig kon de workshop gegeven worden in het leslokaal, waardoor de spierballen niet geactiveerd hoefden te worden.

“Het was een TOP ochtend, Bas kon de meiden snel op hun gemak stellen. Ze hebben er veel van geleerd en het was zeer stimulerend om samen muziek te maken. Hartstikke leuk! Super bedankt voor deze ervaring! Ik ga eens met mijn leidinggevende op school bespreken of we dit niet vaker kunnen doen voor leerlingen, maar ook voor het docententeam. Lijkt me zeer nuttig en leuk!” Aldus de praktijkdocent van VSO Parcours.

In de middag zijn ze gaan picknicken in de duinen (ik hoop dat ze een droog plekje konden vinden). Vervolgens hebben ze de dag afgesloten in Berkel Enschot, ze hebben in de ‘Torentjeshoef’ handmassages gegeven aan diverse bewoners.

Fijn dat we als Muziekopleiding op verschillende manieren iets kunnen betekenen. Mocht je ook een muzikaal idee hebben, we denken graag met je mee!

Ritmische groet, Marijke van Esch

stichtingmuziekopleidingloz@gmail.com