Basisscholenproject 2019 in Loon op Zand.

Ieder jaar organiseert Stichting Muziekopleiding Loon op Zand een ‘Basisscholenproject’. Alle leerlingen van groep 5 en 6 van alle drie de basisscholen uit ons dorp mochten gedurende dit project kennismaken met de instrumenten die je bij een harmonie orkest kunt verwachten. De leerlingen van groep 5 leerden over percussie (slagwerk) en de leerlingen van groep 6 leerden over een aantal blaasinstrumenten die je in een harmonie orkest tegen komt.

 

 

 

  • Afbeelding1
  • Afbeelding2
  • Afbeelding3

Eerst werd er een introductieles verzorgd op de scholen om uitleg te geven over de instrumenten en daarna kwam natuurlijk het leukste: zelf een instrument uitkiezen, wordt de trompet of toch de klarinet of misschien wel een andere instrument? Soms best lastig om keuzes te maken, maar uiteindelijk heeft iedereen zijn of haar instrument gekozen. De muziekinstrumenten werden geregeld vanuit Stichting Muziekopleiding en om het wat vrolijker te maken, hadden ze allemaal een leuke kleur.

Drie weken achter elkaar oefenden de leerlingen op donderdagochtend in de Wetering, zij kregen les van erkende muziekdocenten. Overal in de Wetering hoorde je wel een klarinet of een saxofoon. Ook het slagwerk liet goed van zich horen. Vele enthousiaste gezichtjes waren te zien.

Na deze weken was het dan zover: het grote optreden samen met een echt orkest! Een paar uur van te voren bouwden we met een aantal leden van SOL de zaal op en omdat het toch een feestelijke avond is, werd de zaal versierd met slingers en ballonnen. Tussen 18.00u en 18.30u stroomde zaal langzaam vol en eigenlijk zal ik vol met hoofdletters moeten schrijven, want het zat meer dan vol, zelfs op het balkon was er nog amper plek. Vele enthousiaste leerlingen waren aan het wachten totdat ze eindelijk mochten gaan optreden.

Om 18.30u begonnen we dan, het concert werd geopend door het SPE (Sophia’s Percussion Ensemble) die 2 nummers ten gehore bracht:

Bucket Song en Rhythm chairs.

Daarna traden de groepen 5 en groep 6 afwisselend op. Groep 5 liet horen wat zij die weken geleerd had met de slagwerk instrumenten en groep 6 mocht met hun blaasinstrument optreden met SOL.

Basisschool de Blokkendoos:

Groep 5 : I feel good   van James Brown

Groep 6a : Viva el Sol (deel 3) uit Viva La Musica van Ivo Kouwenhoven

Basisschool de Vlinderboom

Groep 5 :Pasapas – Kinderen voor kinderen

Groep 6 en groep 6 B van de Blokkendoos – Totem Dance uit A few notes in a box van Ivo Kouwenhoven.

Basisschool de Lage Weijkens:

Groep 5: High on Life van Martin Garrix

Groep 6: Viva La Fiësta (deel 1) uit Viva La Musica van Ivo Kouwehoven.

SOL speelde zelf nog de volgende nummers:

Charly and the chocolate factory: Wonca’s Welcome Song van Danny Elfman (arr. Roy Philippe)
Shake it off van Taylor Swift (arr.Robert Longfield)
Shut up and dance van Walk the moon (arr. Michael Sweeney)

De slagwerk optredens werden gedirigeerd door Bart Holleman en de orkest optredens werd geleid door Hadewych van Leeuwen. Tussen de optredens door mochten een paar kinderen uit groep 6 laten horen hoe goed ze al op hun instrument konden spelen en bij sommigen lukte dit al aardig.

Nadat alle sterren van deze avond klaar waren met hun optreden, was het tijd om instrumenten uit te proberen, terwijl de ene helft van SOL alvast de instrumenten van de leerlingen ging opruimen, stond de andere helft klaar om geïnteresserden zijn/haar instrument uit te laten proberen. Ben benieuwd hoeveel kinderen (of volwassenen, want ook die zijn natuurlijk erg welkom in ons orkest) enthousiast zijn geworden.

Wil je meer informatie over de Muziekopleiding neem dan contact op met Bernadette Essers:

E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 0416-363235

Het zal erg leuk zijn als we jou straks terug zien in ons orkest of SPE.

Wil ik nu dit stuk afsluiten met iedereen te bedanken, die hier aan meegewerkt heeft met als allerbelangrijkste groep 5 en 6 van alle drie de basisscholen, jullie waren de sterren van de avond!

Op naar volgend jaar 😊

Iris Hornman